Колишній радник ОП Шило може бути причетний до корупційної схеми

Колишній радник ОП Шило може бути причетний до корупційної схеми

Колишнього начальника Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ Артема Шило затримали детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

В Україні викрили групу на чолі з Артемом Шилом Як повідомляє НАБУ, він ставиться за організацію схеми, за якою АТ “Укрзалізниця” закуповувало трансформатори за завищеною вдвічі ціною. Протягом 2022-2024 років група “заробила” на різниці 94,7 млн грн.

І поточник у НАБУ повідомив, що за місцем проживання Артема Шило та його дружини Ірини Шило (дівоче прізвище Попова) було здійснено обшук, вилучено великі суми коштів у доларах США та євро, інформаційні носії, техніка, а також криптогаманці, на яких можуть бути значні засоби. Також були обшуки і з інших численних об’єктів нерухомості, пов’язаних із сімейством Шило та його найближчим оточенням (фігурантами справи). Обшуки пройшли і на об’єктах , пов’язаних з мережею салонів краси 365 STUDIO (ТОВ “365 Студіо”), якими володіє Ірина Шило (Попова) та інших об’єктах.

Журналісти Bihus.Info ще у 2022 році показали розмах бізнес-імперії сімейства Шило , пояснити яке він не зміг.

Як зазначали журналісти, розквіт бізнесу дружини Шило також збігся із шлюбом. Офіційно за десять років, на кінець 2022 року, вона заробила близько 1 мільйона доларів. При цьому періодично Ірина Шило скаржилася в Instagram на бізнес, що ледь працює, але відкриває нові салони краси, вкладаючи в них сотні тисяч доларів і веде шикарне життя, викладаючи фото і відео у своєму акаунті.

Але якщо до шлюбу вона мала кілька збиткових точок манікюру і менше 1 млн. гривень на рахунку ФОП, то після початку відкривати один салон за іншим, а через рахунок ФОП щорічно почали проходити суми від одного до кількох мільйонів гривень.

Журналісти Bihus.Info показали, що бізнес супроводів Шилоном інально був оформлений на дружину у керівника ДКІБ Едуарда Крицина (пізніше його змінить Олександр Клімчук) , який у 2021 році залишив СБУ і став директором з економічної та інформаційної безпеки “Укрзалізниці”.

Деякі фірми були фіктивно оформлені у власність водія Шило – Олександра Скуратова. На нього також переписали фірму “365 бар”, що забезпечує роботу барів у салонах Ірини Шило . 2022 року Олександра Скуратова оформили в “Укрзалізницю”.

Джерело в НАБУ вважає, що детективи легко доведуть у суді зв’язок між Артемом Шило, вливанню “брудних” грошей від схем з “Укрзалізницею” до салонів краси 365 STUDIO його дружини Ірини, водія Олександра Скуратова, який був номінальним власником бізнесів Ірини та Артема Шило та працював в “Укрзалізниці”.

Наприкінці 2021 року у своєму Instagram Ірина Попова показувала початок про ремонт шикарного салону краси на столичній Оболоні, який закінчився лише у 2023 році. За різними оцінками, тільки в ремонт, техніку, оснащення салону було вкладено від $500 тис. до 1 млн. доларів США. Значні кошти були витрачені на рекламу та PR салону.

За словами джерела в НАБУ, слідство вважає, що частина грошей за схемами від закупівлі трансформаторів для “Укрзалізниці” пішла на салони краси Ірини Попової, тому не виключено, що рахунки салонів будуть незабаром заарештовані, а їхня збиткова діяльність без підтримки грошей від корупційних дій Артема Шило буде припинена.

Також правоохоронці перевіряють факти – чи не виводилися кошти подружжя на непідконтрольну територію України, у т.ч. у тимчасово окупованому Криму , де народилася і раніше проживала Ірина Попова. Після окупації у 2014 році її батьки отримали громадянство РФ, зареєстрували бізнес та придбали нерухомість у Криму, проте походження коштів викликає питання.

Журналіст Євген Плінський також нагадує, що Артем Шило працював у СБУ в команді генерала-зрадника СБУ Андрія Наумова, заарештованого в Сербії за підозрою у відмиванні грошей, але вже вийшов на волю.

 

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *